Tycker du det är svårt om barnen busar när du ska fotografera?

Du känner säker igen dig. Du har samlat hela familjen, för att ta den där bilden du ska skicka som hälsning till släkt och vänner, eller för att rama in och hänga på fotoväggen du vill ha i vardagsrummet. Problemet är bara att ingen verkar vilja samarbeta med dig. Din partner surar, barnen rusar runt och du hör dig själv ropa saker som; ”men sitt still nu då”, ”snälla le lite”, ”om du kommer nu ska du få godis sen”.

Lugn du är inte ensam och det är inte så farligt som du tror. Låt mig berätta hur jag jobbar vid familjefotograferingar.

När jag jobbar med barn, så tror jag på att hitta ett flow och sedan behålla det genom fotograferingen. Barn är oftast närvarande i nuet, medan vi vuxna har svårare att nå det tillståndet. När jag väl fått kontakt med barnen och de tycker att det är roligt att leka och fotografera är jag väldigt mån om att behålla den känslan.

Jonas Burman, fotograf, Sverige, Umeå, Tavelsjö, FotaDig.Nu, familjefotografering, kärlek, barnfotografering, vinter, jonas, Hansson, bus, tips, barn, barnfotografering, familj, tycker du det är svårt att fotografera barn

I den här bilden var jag ute efter en gruppbild med hela familjen, men sjuåringen i familjen passar på att testa mig lite, för att se hur jag reagerar. Istället för att le mot kameran prövar han att göra en grimas istället.

I den här situationen kunde jag ha “sagt åt” honom och bett honom sluta, vilket i sin tur antagligen bara hade lett till dålig stämning och att kontakten mellan honom och mig bröts. Så, istället väljer jag att nappa på hans bus och göra något roligt av det.

Det gäller dock att agera snabbt, eftersom många föräldrar i det här fallet har en tendens att börja försöka styra sina barn med “sitt still”, “men le nu då”, “vad har vi sagt om det där” och liknande, välmenande, men kontraproduktiva kommentarer.

Jonas Burman, fotograf, Sverige, Umeå, Tavelsjö, FotaDig.Nu, familjefotografering, kärlek, barnfotografering, vinter, jonas, Hansson, bus, tips, barn, barnfotografering, familj, tycker du det är svårt att fotografera barn

Vilken hemsk grimas”, säger jag “men är det där den VÄRSTA du kan?”

“Få se… kan lillasyster göra en värre?”

Nu har jag lyckats vända en liten provokation till en rolig lek istället och som ni ser på bilden tycker fortfarande alla att det är roligt. Föräldrarna litar i det här fallet på mig och “förstör” inte genom att tillrättavisa barnen, men pappan ser kanske lite tveksam ut över vart det här ska leda. “Bästa att blanda in honom också”, tänker jag.

“Men… vad är PAPPAS värsta grimas då?”

Jonas Burman, fotograf, Sverige, Umeå, Tavelsjö, FotaDig.Nu, familjefotografering, kärlek, barnfotografering, vinter, jonas, Hansson, bus, tips, barn, barnfotografering, familj, tycker du det är svårt att fotografera barn

 

Det underbara som händer nu är pappan hänger på och gör en grimas, som får de andra att skratta hejdlöst. Jag älskar verkligen de här bilden – pappans galna grimas, dottern som försöker härma grimasen, storebror som skrattar tills han kiknar och mammans öppna och ärliga skratt.

“Men… vad är MAMMAS värsta grimas då?”

Jonas Burman, fotograf, Sverige, Umeå, Tavelsjö, FotaDig.Nu, familjefotografering, kärlek, barnfotografering, vinter, jonas, Hansson, bus, tips, barn, barnfotografering, familj, tycker du det är svårt att fotografera barn

Det här är också en helt fantastik bild. Mamman som genast hänger på och vågar bjuda på sig själv. Storebror som söker kontakt med mig för att få bekräftelse på vilken rolig och tokig mamma han har, samtidigt som han skrattar, lillasyster som nästan ser rädd ut när hon ser mammas min och pappan som skrattar rakt ut. Underbart!

Efter det här är alla fortfarande med på tåget och du har fått ett gäng sjukt härliga bilder, som visar hur roligt en familj kan ha tillsammans. Nu kan du gå vidare och ta andra bilder, medan alla fortfarande är på gott humör och har ett genuint leende på läpparna.

Jonas Burman, fotograf, Sverige, Umeå, Tavelsjö, FotaDig.Nu, familjefotografering, kärlek, barnfotografering, vinter, jonas, Hansson, bus, tips, barn, barnfotografering, familj, tycker du det är svårt att fotografera barn

Sammanfattningsvis:

  • Var flexibel och våga vara följsam.
  • Undvik att tänka rätt och fel.
  • Fokusera på glädjen och lekfullheten.
  • Lär dig att se det vackra hos de du fotograferar redan innan de är beredda att visa dig det.
  • Alla människor är vackra bara du ger dem chansen att visa det.

Vad är ditt bästa tips för familjefotograferingar?

Fotograf Jonas Burman. Gillar du bilderna och vill se mer? Följ mig på Facebook!

beloved-collective-member-horizontal