Hur det hela började

FotaDig.nu-Michael-och-Jenny-Beloved-194

Första gången jag kom i kontakt med Beloved var på ett flyg mellan London och Stockholm, för över tre år sedan. Jag satt och bläddrade i en tidning, Photo Professional Magazine, som jag köpt på flygplatsen innan avfärd. I tidningen fanns en artikel, som handlade om precis det som jag då för tillfället funderade kring mest av allt – hur kan man på ett bra sätt få den man fotograferar att slappna av och våga vara sig själv framför kameran? Hur kan man locka fram de där äkta känslorna och skratten, som alltid försvinner och byts ut mot ett fejkat kameraleende, så fort kameran höjs?

I artikeln nämndes en fotograf från Canada – Jesh de Rox – som skapat en teknik som kallades Beloved. Tekniken handlade om vad man sade och gjorde tillsammans med dem man fotograferade för att locka fram och fånga äkta känslor.

Jag började leta på nätet, men fann inget som riktigt kunde stilla min nyfikenhet. Jag började istället experimentera på egen hand och jag tror att det är alla mina lekar och frågor till familjer och par, som gjort att jag är så omtyckt och efterfrågad som jag är.

Tanken om den här tekniken – Beloved – levde dock kvar och så av en slump råkade jag lära känna en fotograf i Stockholm, som hette Juliana Wiklund. Jag var imponerad av de glädjefyllda bilder hon tog på barn, familjer och par och tog mig tid att berätta det för henne i ett mail. Efter det blev vi vänner. Fantastiskt nog så visade hon sig vara Sveriges enda certifierade Beloved-fotograf.

I höstas bokade jag en fotograferingen hos henne, tillsammans med min älskade fru, för att få uppleva vad det hela handlade om i första hand. Det var en en fantastik upplevelse, där jag stundom till och med nästan glömde bort att vi fotograferades. Jag var helt förlorad i nuet tillsammans med min fru och efteråt gick vi på restaurang och åt och pratade i timmar, precis som ny kära igen.

Efter det visste jag att det här var något som passade min personlighet och mina visioner för fotografin väldigt bra och tog steget att utbilda mig via Beloved Collective, för att själv lära mig tekniken fullt ut. Under hela hösten har jag sugit åt mig allt som funnits att lära och håller just nu på att avsluta min utbildning. Jag har svarat på alla frågor, gjort alla experiment och lämnat in bilder för bedömning. Nu sitter jag bara otåligt och väntar på att bli godkänd, för att till våren kunna börja erbjuda dessa fantastiska kärleksfotograferingar till mina kunder.

Paret på bilden var de lyckligt utvalda för mitt slutprov på utbildningen och fick vara med om en hel Kärleksfotografering, strax innan jul. Fler bilder kommer snart.

/Jonas

beloved-collective-member-horizontal